Sunday, March 4, 2007

Gebedstrio of huiskerk?

Al een tijd lang denk ik na over wat kerk is en hoe we het vorm geven. Tijdens bijeenkomsten van gebedstrio's waar ik deel van uit maak ontdek ik steeds vaker dat gebed eigenlijk samen hoort te gaan met samen Bijbel lezen, met verhalen vertellen, met gezelligheid, met missionair besef, en met veel andere dingen. Van het één komt het andere. Zo wordt een gebedstrio al gauw een plaats waar we vriendschap opbouwen, waar we dingen leren over God, waar we onze kennis omzetten in concrete daden ("Heej, zullen we een dag gaan vasten?"), en waar we meebouwen aan Gods Koninkrijk. Dat is een heel mooi en opbouwend proces - maar volstaat de term 'gebedstrio' of 'gebedsgroep' eigenlijk wel?

Ik vond in een blogpost van Marc een interessante definitie van een huisgemeente, "DNA+3". En het grappige is, het lijkt erop dat onze gebedstrio's op de faculteit eraan voldoen. Dit zijn de criteria:

- D. Divine presence: Jezus is aanwezig en staat centraal.
- N. Nurturing relationships: vriendschappen die erop gericht zijn
elkaar te helpen om verder te komen in het volgen van Jezus.
- A. Apostolische missie (d.w.z. de missie die Jezus aan de apostelen
gegeven heeft).
- +1. Als groep deel uitmaken van een groter netwerk.
- +2. Toegewijd aan Gods werk in hun plaats of regio.
- +3. Niet alleen mensen toevoegen, maar ook groepen vermenigvuldigen.

Zo blijkt maar hoe rekbaar de term 'kerk' is. Kerk, dat ben jij! Erg
prikkelend.

Aan de andere kant, als je beseft dat de term 'kerk' slaat op een groep mensen, de verzameling van volgelingen van Jezus, dan is het allemaal niet zo raar. Die ene Kerk komt samen in kerkdiensten, gebedstrio's, vergaderingen, bijbelkringen, leden van die ene Kerk wonen bij elkaar in huis (een christelijk gezin of christelijke huisgenoten) en delen hun leven met elkaar. Ieder gebedstrio maakt deel uit van die ene Kerk. Wonderlijk...

1 comment:

Unknown said...

Ruim een jaar geleden zijn wij begonnen met een huisgemeente.( huisgemeente Abba vader ) http://www.huisgemeente.be/ ).Als je wilt kun je altijd een keer komen kijken.