Monday, March 12, 2007

Het Lucas 10:2b virus


Daarna stelde de Heer tweeënzeventig anderen aan, die hij twee aan twee voor zich uit zond naar iedere stad en plaats waar hij van plan was heen te gaan. Hij zei tegen hen: "De oogst is groot, maar arbeiders zijn er weinig; vraag dus de eigenaar van de oogst of hij arbeiders wil sturen om de oogst binnen te halen." (Lucas 10:1-2)

Jezus stuurt tweeënzeventig (of zeventig) van zijn leerlingen voor zich uit. Iedereen moet weten dat hij eraan komt! Al de mensen die Jezus nog niet hebben leren kennen worden voorgesteld als 'oogst', en de discipelen van Jezus als 'arbeiders'. Dat niet alleen, Jezus leert deze 'arbeiders' om te bidden voor meer 'arbeiders', want de oogst is zó groot, en arbeiders zijn er maar weinig.

Deze tekst is heel erg opvallend. Ik ken zelf maar twee andere bijbelteksten waarin God zijn kinderen een concreet gebedspunt aanreikt, namelijk Psalm 122:6 ("Vraag om vrede voor Jeruzalem") en 1 Korinthiërs 14:13 ("Daarom moet iemand die in klanktaal spreekt bidden om de gave die te kunnen uitleggen"). Blijkbaar vindt God dit een belangrijk punt. Gebed draait niet om woorden, maar om onze relatie met God. Toch zijn er gebeden die God graag wil beantwoorden, gebeden die God graag hoort. Als we dit gebed bidden, mogen we er ook van verzekerd zijn dat we verhoord zullen worden.

Dit artikel geeft meer achtergronden van deze bijbeltekst (in het Engels), en van een initiatief dat op deze tekst gebaseerd is: het Lucas 10:2b virus, of 'ten2b'. Wat houdt dit initiatief concreet in?

1) Bid! Zoek een gebedspartner en stel het alarm van je mobiel in op 10:02 am of pm, dus 10:02 of 22:02 (twee over tien). Als je alarm gaat, leg je je bezigheden even stil en vraag je God om arbeiders te sturen voor de oogst. Wees gerust specifiek ("Heer, stuur arbeiders naar Utrecht Overvecht voor de oogst") en let op wat God gaat doen.

2) Zaai! Zoek naar gelegenheden in je leven van alledag om het goede nieuws van Jezus en zijn koninkrijk te delen met anderen.

Een vriend en mentor van mij, Marc, heeft 'ten2b' al te pakken en vertelt een inspirerend verhaal. Nadat hij heeft gebeden, zegt zijn zoontje van vijf: "Papa, God sprak tot mijn hart. Hij vind het een mooi gebed en hij werkt eraan." Een dag later komt het jochie er weer op terug: "Papa, God sprak weer tot mijn hart, om je te laten weten dat hij de zendelingen heeft gestuurd waar je om vroeg." Cool!

Vanavond gaat voor het eerst mijn alarm. Wanneer gaat die van jou?

No comments: